СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ПОБУДОВИ ЗАГАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ПОБУДОВИ ЗАГАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ

09.08.2022 21:08

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Островський Олександр Тарасович, студент, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя


Для підвищення економічної ефективності застосування інструментарію цифрових технологій потрібна методологія системи управління цією діяльністю. Прогресивним методом є системний підхід. В умовах цифрової економіки вказаний підхід реалізується у вигляді синергії науково обґрунтованих методів впровадження цифрових технологій в управління підприємством та технологічні процеси, а також розробки стратегічних програм цифровізації промислових підприємств. Найбільш ефективний підхід до реалізації цифрової трансформації полягає у використанні переходу від бізнес-завдань до нових цифрових технологій. У цьому контексті для реалізації програм цифрової трансформації пропонуємо комплексний міжфункціональний підхід.

Тенденції сучасної «цифрової трансформації» на промислових підприємства пов’язані з інтеграцією використовуваних ІТ-систем. Розвиваються гнучкі виробничі системи. Здійснюється перехід від описової аналітики до формування прогнозів науково-технологічного розвитку промислових галузей. Результати такої аналітичної роботи в умовах цифровізації економіки все більше використовуються при формуванні та реалізації державних програм.

Для провідних промислових підприємств за останні 20 років інформаційні технології із сервісної функції перетворилися на драйвер зростання бізнесу. Системні та прикладні інформаційні технології, що стрімко здешевлюються, створюють сутність та межі можливих змін у промисловості в рамках цифровізації та забезпечують абсолютно новий якісний рівень доданої вартості в їх продукції [1]. Більше того, предиктивна аналітика, як розширення SCADA-систем – ще одна інформаційна технологія в рамках цифровізації промисловості дає змогу робити досить точні прогнози майбутнього: витрат, відмов, необхідних ремонтів тощо.

Успішний розвиток української галузі інформаційних технологій та окремих успішних вітчизняних IT-компаній пов’язаний з необхідністю конкурентної боротьби на світовому рівні, де зосереджені основні інвестиції у ці технології. Конкурентна боротьба є альтернативним для експорту сировини зовнішньоекономічним драйвером розвитку. У цьому контексті досвід із цифровізації сьогодні концентрується в центрах компетенцій компаній із цифровізації підприємства. Подаємо моделі центрів компетенцій в українських компаніях: методологічний підрозділ, загальнокорпоративний центр, гібридний варіант. Методологічний підрозділ забезпечує вироблення єдиних стандартів та методології, контроль за формування ІТ-архітектури та управління даними. Формування технічних рішень щодо впровадження цифрових технологій виробляється в бізнес-підрозділах, що їх використовують. Загальнокорпоративний центр компетенції забезпечує повний цикл робіт з формування методологічного підходу та процесу технологічного впровадження цифрових технологій. Бізнес-підрозділи при цьому формують лише заявки на проєкти. Гібридний варіант центру компетенцій виконує методологічні функції та несе відповідальність за впровадження цифрових технологій. За цих умов частина проєктів може бути передана іншим підрозділам компанії.

Література

1. Porter M. & Heppelmann J. How Smart, connected products are transforming competition // Harvard business rev. Boston, 2014. vol. 92, n 11. URL: http://hbr. org/2014/11/how-smart-connected-products-are-transforming-competition/Ar/

2. Ostrovskyy O. The development of digital technologies in the context of achieving the strategic goals of Ukraine // Innovations and prospects of world science. Proceedings of the 12th International scientific and practical conference. Perfect Publishing. Vancouver, Canada. 2022. Pp. 85-90. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення