МЕТРОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВУГЛЕВОДНЕВИХ АНАЛІЗАТОРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

МЕТРОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВУГЛЕВОДНЕВИХ АНАЛІЗАТОРІВ

06.06.2022 16:47

[3. Технічні науки]

Автор: Івасенко Віталій Михайлович, кандидат технічних наук, асистент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інституту імені Ігоря Сікорського», м. Київ; Микитенко Максим Леонідович, студент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інституту імені Ігоря Сікорського», м. Київ


Проблема метрологічного забезпечення аналізаторів низьких концентрацій газів в атмосфері є досить складною. Складовою частиною цієї проблеми є питання створення пристроїв для приготування повірочних газових сумішей для градуювання аналізаторів мікроконцентрацій в процесі виготовлення, а також повірки в процесі їх експлуатації. 

Полум’яно-іонізаційні аналізатори, працюючі на принципі іонізації полум’я, реагують на кількість атомів вуглецю у вуглеводній молекулі. Прилади, як правило, калібруються і повіряються по одному із вуглеводневих газів, зазвичай вибирають серед метану, пропану або бутану, а результат вимірювання представляють в об’ємній концентрації метану.

Таким чином, полум’яно-іонізаційні газоаналізатори атмосферного повітря калібруються і повіряються по двокомпонентних газовим сумішам.

При створенні повірочних газових сумішей з мікроконцентраціями вирішується дві задачі :

1. Приготування «нульового» газу, який використовується для повірки «нуля» газоаналізатора, але крім цього також використовується в якості газа-розчинника для приготування повірочних сумішей необхідної концентрації;

2. Приготування повірочної газової суміші потрібної концентрації.

В обох випадках перевірочні газові суміші сертифікуються. 

Для калібрування і повірки полум’яно-іонізаційних газоаналізаторів використовуються двокомпонентні газові суміші, отримані як статичним, так і динамічним методами.

Двокомпонентні газові суміші в балонах «метан в повітрі» і «пропан в повітрі» готуються національними бюро стандартів, ці суміші призначенні для повірки аналізаторів забруднення навколишнього середовища. Похибка атестаційних сумішей в балонах досягає 2-3%.

Для повірки нуля полум’яно-іонізаційних газоаналізаторів використовують балони з «нульовим» газом, чистим від вуглеводнів. Для цієї мети готуються балони з чистим повітрям (O2 - 21% + N2 - 79%, вмістом вуглеводнів менше 1 ppm) і чистим азотом (вміст вуглеводнів менше 0,5ppm).

Отримання чистого від вуглеводнів «нульового» газу є досить складною проблемою. Так в системі очищення повітря від вуглеводнів за допомогою каталітичного окиснення, де для окиснення вуглеводнів застосовується колонка, виготовлена з паладію і наповнена оксидом алюмінію. Температура колонки утримується на рівні 345±5°С. Для підвищення ефективності каталітичного очищення, повітря до подачі в колонку добре висушується. При витратах 4,72 л/хв отриманий «нульовий» газ, має концентрацію вуглеводнів менше 0,2 ppm.

Література

1. Івасенко, В. М. Метрологічне забезпечення газоаналітичних вимірювань [Текст] / В.М. Івасенко, А.В. Жужа // Гиротехнології, навігація, керування рухом і конструювання аварійно-космічної техніки: ІХ міжн. наук.-тех. конф., 17-18 квітня 2013 р.: тези доп. – Київ, 2013. – С.425-428.

2. Приміський В. П. Стан та перспективи розвитку полум’яно-іонізаційного розвитку для вимірювання концентрації вуглеводнів / В. П. Приміський, А. В. Жужа // Метрологія та прилади. – 2013. – № 2. – C. 45 – 52.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення