ВИМІРЮВАННЯ СУМИ ВУГЛЕВОДНІВ ЗА ВИНЯТКОМ МЕТАНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ВИМІРЮВАННЯ СУМИ ВУГЛЕВОДНІВ ЗА ВИНЯТКОМ МЕТАНУ

01.06.2022 00:25

[3. Технічні науки]

Автор: Івасенко Віталій Михайлович, кандидат технічних наук, асистент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інституту імені Ігоря Сікорського», м.Київ; Яремко Володимир Васильович, студент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інституту імені Ігоря Сікорського», м.Київ


Для визначення вуглеводні в атмосферному повітрі важливо вимірювати суму вуглеводнів, що мають високу властивість вступати в реакцію з оксидами азоту та озоном та утворювати фотохімічний смог. В атмосфері від 60% до 90%  всіх вуглеводнів становить метан, який має біологічне походження і фотохімічно інертний. За останній час розроблено ряд газоаналізаторів, що призначені для визначення суми вуглеводнів за винятком метану. Такі газоаналізатори мають пристрій для відділення метану або розділенняу на ненасичені і насичені вуглеводні.

Застосовується два методи відділення метану від суми вуглеводнів: 

1) поглинання з допомогою сорбентів , наприклад силікагель або активоване вугілля;

2) відділення з допомогою колонок в яких відбувається селективне каталітичне окиснення вуглеводнів.

Газоаналізатори вуглеводнів за вирахуванням метану відрізняються як за способом відділення метану, так і за принциповими схемами вимірювання.

У сучасних газоаналізаторах вуглеводнів за винятком метану застосовуються такі основні схеми:

1. Диференціальна схема вимірювання з двома детекторами і одним підсилювачем. Один датчик видає сигнал по сумі вуглеводнів, а інший тільки на метан.

2. Схема вимірювання з одним детектором та одним підсилювачем. Пневматична схема дозволяє змінювати потік проби, що аналізується на два положення, в одному з яких потік проби  проходить через пристрій відділення метану при кожному циклі вимірювання. Також  прилад містить елементи запам'ятовування та віднімання сигналів.

3. Схема містить два детектори. Два газові блоки, один з яких обладнаний колонкою розділення вуглеводнів і два вимірювальних блоки.  Кожен детектор видає свій сигнал, вміст вуглеводнів за вирахуванням метану розраховується з різниці двох значень сигналів.





Рисунок 1. Диференційна схема вимірювання вуглеводнів за вирахуванням метану.

1 – регулюючий клапан; 2,3 – полум’яно- іонізаційний  детектор; 3 – колонка; 5 - електрометричний підсилювач; 6 – засів відображення інформації.

На рис. 1 представлена схема приладу де потік газу , що аналізується, за допомогою регулюючого клапана 1розділяється на дві рівні частини. На полум’яно-іонізаційний детектор 2  газова суміш подається без змін. Інша частина потоку  проходить через колонку 3,  в якій поглинаються всі вуглеводні за винятком метану і потік подається на інший полум’яно-іонізаційний  детектор 4. Вихідні сигнали детекторів подаються на диференційний підсилювач.

На пристрою реєстрації 6 відображається різниця між двома вхідними сигналами, що є мірою вмісту вуглеводнім в пробі, що аналізується, за винятком метану.

Література

1. Приміський В. П. Стан та перспективи розвитку полум’яно-іонізаційного розвитку для вимірювання концентрації вуглеводнів / В. П. Приміський, А. В. Жужа // Метрологія та прилади. – 2013. – № 2. – C. 45 – 52.

2. Івасенко, В. М. Метрологічне забезпечення газоаналітичних вимірювань [Текст] / В.М. Івасенко, А.В. Жужа // Гиротехнології, навігація, керування рухом і конструювання аварійно-космічної техніки: ІХ міжн. наук.-тех. конф., 17-18 квітня 2013 р.: тези доп. – Київ, 2013. – С.425-428.

3. Івасенко В. М. Методи і прилади контролю викидів автозаправних станцій [Текст] / В. М. Івасенко, В. П. Приміський // Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Серія : Механіко-технологічні системи та комплекси. - 2014. - № 60 (1102). - С. 174-180.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення