ІНТЕГРАЦІЯ КОРИСТУВАЦЬКИХ ВЕБДОДАТКІВ В CMS - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ІНТЕГРАЦІЯ КОРИСТУВАЦЬКИХ ВЕБДОДАТКІВ В CMS

10.12.2021 21:27

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Самусь Є.І., старший викладач, кафедра комп’ютерних систем та мереж, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; Кучак В.В., магістр, кафедра комп’ютерних систем та мереж, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»


Доцільність створення власного сайту чи вебдодатку безсумнівна. Але в зв’язку з широким вибором технологій та засобів перед розробником завжди постає питання вибору цих технологій з метою підвищення функціональності таких додатків. Одним із важливих питань розроблення є спрощення адміністрування вебдодатків. З цією метою користувацький додаток інтегрується в CMS.

CMS — система керування вмістом, що використовується для управління зазвичай неструктурованими даними. Подібні CMS дозволяють керувати наповненням вебсайту як текстовим, так і графічним, надаючи користувачу та адміністратору зручні інструменти зберігання і публікації інформації. Крім того, CMS може бути успішно інтегрована в інформаційну систему і служити для організації документообігу тощо; CMS може бути використана як інструмент при налагодженні сайту як каналу взаємостосунків з користувачами - в цьому випадку доцільно зв'язати CMS і CRM-систему, CMS дозволяє здійснювати доступ до редагування інформацією різними адміністраторами (можливе чітке розмежування прав на редагування окремих блоків різними людьми). 

Але існує безліч готових систем управління вмістом сайту, у тому числі і безкоштовних. Тому гостро стоїть питання вибору CMS. Аналіз характеристик CMS дозволяє здійснити обґрунтований вибір системи для інтеграції.

Розглянемо основні параметри CMS та поділ їх на типи:

1) наявність призначеного для користувача сервісу, що забезпечує зрозумілість і доступність користувачу;

2) технологічність – використання технологій, що дозволяють підвищити пропускну спроможність і надійність системи;

3) сумісність (апаратна і програмна) – можливість функціонування системи на різних платформах, сумісність з СУБД, можливість підключення додаткових модулів;

4) масштабованість – можливість розвитку і розбудовування системи.

5) ступень готовності – контент-системи діляться на готове ПЗ, що дозволяє встановити систему автоматично і самостійно її надбудувати та проектоване ПЗ, де розробник сам встановлює і настроює контент-систему на сервері замовника.

5) спосіб роботи – існують основні три типи:  

• генерація сторінок за запитом. Системи такого типу працюють на основі шаблону MVC. Інформація в базі даних змінюється за допомогою модуля редагування. Сторінки заново створюються сервером при кожному запиті, а це здійснює навантаження на системні ресурси, яке проте може бути суттєво понижено при використовуванні засобів кешування, які є в сучасних веб-серверах;

• генерація сторінок при редагуванні – системи цього типу при внесенні змін в зміст сайту створюють набір статичних сторінок;

• змішаний тип – поєднує в собі переваги перших двох. Може бути реалізований шляхом кешування — модуль представлення генерує сторінку один раз, надалі вона завантажується з кеша. Кеш може обновлятися як автоматично, по закінченню деякого терміну часу або при внесенні змін в певні розділи сайту, так і по команді адміністратора. 

Список використаних джерел:

1. Документація Drupal. [Електронний ресурс]. – режим доступу: https://www.drupal.org/uk/docs/user_guide/uk/understanding-drupal.html.

2. Gregor Hohpe, Bobby Woolf. Enterprise Integration Patterns: Designing, Building, and Deploying Messaging Solutions (Addison-Wesley Signature Series). [Електронний ресурс]. – режим доступу: http://www.dialektika.com/books/5-8459-1146-x.html.

3. Тодд Томлінсон. CMS Drupal 7. Керівництво по розробці системи управління веб-сайтом. Видавництво Вільямс, серія книг Expert's Voice (укр.мов) — 2011,  560 с. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення