ВІДМІННОСТІ ТРАНСПОРТНИХ ПРОТОКОЛІВ TCP ТА UDP - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ВІДМІННОСТІ ТРАНСПОРТНИХ ПРОТОКОЛІВ TCP ТА UDP

07.12.2021 20:57

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Лисенко Б.С., студент, кафедра автоматизації проектування обчислювальної техніки, Харківський національний університет радіоелектроніки


Усі передачі запитів та прийом відповідей між пристроями у мережі здійснюються за допомогою транспортних протоколів TCP та UDP.

TCP протокол гарантовано здійснює доставку запиту та цілісність його передачі. Він попередньо перевіряє доступність вузла перед відправкою пакета. А якщо по дорозі цілісність пакета буде порушена, то TCP доповнить складові, що відсутні.

Загалом це протокол, який зробить все, щоб запит коректно дійшов до адресата. Тому TCP найпоширеніший транспортний протокол. Він використовується коли користувач серфіт інтернет, лазить сайтами, сервісами, соц. мереж і т.д. 

UDP протокол не має гарантованої передачі даних, як TCP. Він не перевіряє доступність кінцевого вузла перед відправкою і не заповнює пакет у разі деградації. Якщо якийсь пакет або кілька пакетів на шляху втрачено, то повідомлення дійде до адресата у такому неповному вигляді.

Навіщо тоді потрібний UDP?

Справа в тому, що цей транспортний протокол має величезну перевагу перед TCP у швидкості передачі даних. Тому UDP широко використовується для пересилання голосових та відео пакетів у реальному часі. А саме, в ip-телефонії та відео дзвінках.

Наприклад, будь-який дзвінок через WhatsApp чи Viber використовує транспортний протокол UDP. Також і при відео дзвінках, наприклад через Skype або ті ж месенджери WhatsApp і Viber.

Саме тому що UDP не гарантує абсолютну передачу даних і цілісність пакета, що передається, часто виникають проблеми при дзвінках через інтернет. Це переривання голосу, запізнення, луна чи робоголос.

Ця проблема виникає через навантажений інтернет канал, подвійний NAT або радіоканал.

Добре було б звичайно в таких випадках використовувати TCP, але на жаль, для передачі голосу необхідна миттєва передача цілісних пакетів, а для цієї задачі ідеально підходить UDP.

Щоб не виникало проблем з використанням протоколу UDP, потрібно просто організувати якісний інтернет канал. А також налаштувати на роутері виділену смугу для UDP, щоб навантаження з інших пристроїв, які використовують TCP, не заважали роботі транспортного протоколу UDP.

Отже, як бачимо, це найпопулярніші протоколи для свого рівня моделі OSI. Вони використовуються скрізь та через багато років використання все ще є досить популярними, бо кращих аналогів немає.

Література:

1. Hunko M. A. The software tool for identifying the cellular network status of a mobile device under the Android operating system / M. A. Hunko, K. A. Voropaeva // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 102-103.

2. Гунько М. А. Розробка моделі інтелектуальної мобільної системи для своєчасного запобігання механічних перешкод / М. А. Гунько // "Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (випуск 49)" : матеріали Міжнар. наук. Інтернет-конф., 10 червня 2020 р. – Тернопіль, 2020. – С. 7–8.

3. Hunko M. A. Method for determining the mobile network line occupancy of Android device / M. A. Hunko, D. V. Hrecmak // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 104-105.

4. Ruban I. Securing the Internet of Things via VPN technology [Електронний ресурс] / I. Ruban, M. Hunko, K. Hvozdetska // 2021: Fifth International Scientific and Technical Conference "COMPUTER AND INFORMATION SYSTEMS AND TECHNOLOGIES" INFOCOMMUNICATION NETWORKS AND TECHNOLOGIES. – 2021



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення