БЕЗСЕРВЕРНИЙ ПРОТОКОЛ ГРУПОВОГО ОБМІНУ ДАНИХ ДЛЯ СИНХРОНІЗАЦІЇ ДЕКІЛЬКОХ КОМП’ЮТЕРІВ У ЛОКАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

БЕЗСЕРВЕРНИЙ ПРОТОКОЛ ГРУПОВОГО ОБМІНУ ДАНИХ ДЛЯ СИНХРОНІЗАЦІЇ ДЕКІЛЬКОХ КОМП’ЮТЕРІВ У ЛОКАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ

11.11.2021 21:45

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Горєліков А.М, магістрант, кафедра програмного забезпечення, Національний університет «Львівська політехніка»


Зараз у повсякденному житті, практично у всіх галузях використовують комп’ютер: розробники, дизайнери, аналітики, тощо. Зачасту для виконання задач вони використовують специфічне ПЗ, яке працює лише в певних середовищах, такі як ПЗ для моделювання для систем macOS, що приводить до використання декількох комп’ютерів користувачем локально, або ж з інших причин пов’язаних зі специфікою роботи. У таких випадках виникає проблема зручного та швидкого управління цими комп’ютерами, якби це був один комп’ютер, адже підключення декількох комп’ютерних гарнітур для цього не є зручним, а перенесення файлів через фізичні носії чи через хмарні сховища займає багато часу. Для вирішення цієї проблеми потрібно створити протокол та його реалізацію для синхронізації декількох комп’ютерів у локальній мережі.

Протокол (або мережевий протокол) - це зазвичай набір документації що описує послідовність роботи цього протоколу, хоча цей термін також вживається у значенні “реалізації” протоколу. Протоколи структуровані у вигляді стеку протоколів.

Ролі рівнів протоколів:

● Фізичний (Physical) – протокол передачі даних безпосередньо в середі передачі даних. Приклад: Ethernet 802.3 який описує як саме має передаватися дані по витій парі кабелів.

● З’єднання (Data Link) – протокол якій відповідає за з’єднання двох сусідніх сутностей у мережі. Приклад: Ethernet 802.2 описує розбиття інформації на кадри (frames) та описує системи контролю помилок (контрольні суми, біти парності, тощо.).

● Мережевий (Internet) – протокол який відповідає за з’єднання між двома сутностями (не обов’язково сусідніми) у мережі. Приклад: IPv4, протокол який є найрозповсюдженішим протоколом мережевого рівня на сьогоднішній день та протокол ICMP який надає можливість відправки сервісних повідомлень.

● Транспортний (Transport) – протокол який відповідає за цілісність даних при передачі. Приклад – протокол TCP, який гарантує повну передачу непошкоджених даних через мережу.

● Застосунку (Application) – протокол рівня користувача. Приклад – HTTP, який надає нам можливість переглядати веб-сторінки.

Основною метою проекту є розроблення безсерверного протоколу групового обміну, у результаті використання якого можна вирішити проблему масштабування безсерверних протоколів та його реалізувати у вигляді програмного засобу для синхронізації декількох комп’ютерів у локальній мережі.

Синхронізація комп’ютерів здійснюється за допомогою синхронізації буферів обміну між комп’ютерами, з можливістю подальшого модульного розширення функціоналу до синхронізації пристроїв вводу.

Наукові статті розглядають проблеми синхронізації та передачі даних на низьких рівнях (канальному, мережевому та транспортному) і існує багато досліджень щодо ефективності протоколів цих рівнів, але не розглядається створення протоколу синхронізації прикладного рівня.

Також хоча досліджується використання групової передачі даних у протоколах (IRC), але не розглядається безсерверний варіант групової передачі. Тому існує потреба у створенні безсерверного протоколу групової передачі даних, якій вирішує проблему масштабування груп.

Вирішення проблеми масштабування протоколу з забезпеченням цілісності даних досягнуто використанням архітектури мігруючого серверу.

Література:

1. Wibling O. Creating Correct Network Protocols [Electronic resource] : Doctoral thesis, comprehensive summary / Wibling Oskar. – [S. l.], 2008.

2. Rosti E. IP Multicast [Electronic resource] / Emilia Rosti // Handbook of Computer Networks. – Hoboken, NJ, USA, 2011. – P. 407–416.

3. James F. Kurose and Keith W. Ross. Computer Networking: A top down approach featuring the Internet (2nd edition). Addison-Wesley, 2002.

4. Paul S. Pros and cons of Reliable Multicast Protocols [Electronic resource] / Sanjoy Paul // Multicasting on the Internet and its Applications. – Boston, MA, 1998. – P. 245–253

5. Simpson C. Internet relay chat. [Syracuse, NY] : Clearinghouse on Information & Technology, 1999.

_______________ 

Науковий керівник: Гавриш В.І., д.т.н., професор кафедри програмного забезпечення, Національний університет «Львівська політехніка»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення