ДЕМОГРАФІЧНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ДЕМОГРАФІЧНІ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНИ

28.09.2021 21:59

[2. Економічні науки]

Автор: Клімук Б.А., студент, Національний університет «Острозька академія»


Постановка проблеми. В період воєнних дій на Сході України рівень демографічної проблем тільки зростає. Актуальними стають проблеми старіння населення, міграції та рівень життя

Виклад основного матеріалу. На Сході України в останні роки спостерігається стрімке збільшення старіння населення. Це пояснюється ти, що на окупованій території молоді майже немає роботи і в невеликих містах лишаються люди похилого віку.

В кінці минулого року кабінет міністрів представив результати дослідження, згідно з якими в Україні проживає 37 млн 289 тис. чоловік. Методи проведеного дослідження відрізняються від методів проведення перепису населення – похибка становить 2-3%.

Проте, навіть ці цифри значно нижче даних перепису 2001 року. Тоді було встановлено, що на Україні проживало 48 млн 457 тис. Чоловік. Тобто за 18 років населення України скоротилося приблизно на 11 мільйонів. 

Причин цього – відразу кілька. Важливу роль зіграли події 2014 року. Після вступу Криму і Севастополя до складу Росії громадянами України перестали вважатися майже два мільйони людей. Крім того, на демографію в країні неминуче вплинув громадянський конфлікт на Південному Сході, який триває ось уже майже шість років [1]. 

Ще один важливий чинник – високий рівень трудової еміграції. У січні Дмитро Дубілет, який на той момент обіймав посаду міністра кабінету міністрів заявив, що за останні 10 років з України виїхало майже 4 млн осіб. Він також зазначив, що міграція носить яскраво виражений циклічний характер, але «постійний тренд – вгору». Причина такого високого рівня еміграції проста – українці відправляються за кордон на заробітки і в пошуках кращого життя. Традиційно українці їхали в Росію, і загострення відносин Києва і Москви не сильно вплинуло на цю тенденцію. Більш того, введення безвізового режиму з Євросоюзом відкрило для громадян України нові можливості і зміцнило тренд на трудову міграцію.

У минулому році грошові перекази з-за кордону склали більше 11% українського ВВП. І, до речі, цей фактор також міг вплинути на політику українського уряду. Іншими словами, еміграція, приносить такий дохід, має свої вигоди для країни. Як заявила в інтерв'ю виданню «Страна.ua» директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова, перекази мігрантів в рази перевищують прямі іноземні інвестиції в Україну [2].

До слова, в Україні, де міграційне сальдо негативно, вплив міграції протилежно тому, що спостерігається в розвинених країнах. За рахунок чого в Німеччині, наприклад, ще зростає чисельність населення? Головним чином за рахунок масштабного міграційного припливу, компенсуючого природне зменшення. А в Україні міграційний відтік посилює її.

При цьому, навіть якщо в країні підвищиться рівень життя, то це не вплине глобально на рівень еміграції. Стверджують, що багато українців їдуть в Європу не тільки в пошуках кращого заробітку. Громадян також привертає розвинена інфраструктура, якісна освіта і більш високий рівень медицини. Не варто також забувати і про те, що країну залишають, в основному, люди працездатного віку, які і заводять потім сім'ї за кордоном. Ті ж, у кого є діти, прагнуть їх перевезти [3]. 

Висновки. Отже, потрібна програма яка дозволить забезпечити надання українського громадянства молоді, яка проживає на непідконтрольних Україні територіях на сході країни, яку у лютому президент України анонсував. У грудні він вніс до Верховної Ради законопроект, який дозволить спростити отримання українського громадянства для росіян, які зазнали «переслідуванням за політичними переконаннями», а також для іноземців та осіб без громадянства, які брали участь «в забезпеченні національної безпеки і оборони України».

Література:

1. Аналітичний портал Укрїни”Слово і Діло” Режим доступу : https://www.slovoidilo.ua.

2. Лібанова Е. М. Оцінка якості життя Україні на основі суб'єктивних показників добробуту.

3. Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/.

________________ 

Науковий керівник: Недзведовська Ольга Євгеніївна, викладач кафедри економічної теорії, менеджменту та маркетингу



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення