CAD/CAM/CAE ТА СИСТЕМИ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

CAD/CAM/CAE ТА СИСТЕМИ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ

06.09.2021 21:05

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Микитась А.О., студент, «Комп’ютерна інженерія та управління», Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків; Кононенко О.М., студент, «Комп’ютерна інженерія та управління», Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків; Гузько М.А., студент, «Комп’ютерна інженерія та управління», Харківський національний університет радіоелектроніки, м. Харків


Практично у всіх сферах діяльності людини сьогодні спостерігається жорстка конкуренція. Переваги мають ті учасники ринку, хто швидше і точніше зуміє спроектувати продукт, точно спрогнозувати його якості і визначити оптимальну технологію виробництва. Домагатися успішної реалізації ідей будь-якої складності покликана система автоматизованого проектування (САПР). Під цим поняттям мають на увазі програмне забезпечення, що дозволяє створювати модель об'єкта з максимальною точністю і надати виробнику повний пакет конструкторської документації за міжнародними стандартами. 

Прийняте у вітчизняній інженерній практиці поняття САПР носить загальний характер. Воно включає в себе всі можливості програмного проектування. Однак зручніше користуватися англомовними версіями, що описують види і технології виконуваних робіт більш детально. Найбільш популярні такі терміни:

CAD системи – означає комп'ютерну підтримку проектування (Сomputer-aided design). Програми з пакетом модулів для створення тривимірних об'єктів з деталізацією їх особливостей і можливістю отримання повного комплекту конструкторсько-проектної документації.

CAM системи – перекладається як комп'ютерна підтримка виробництва (computer-aided manufacturing). Прикладні програми для реалізації проектів. З їх допомогою прописують алгоритм роботи верстатів з ЧПУ. В якості основи використовується тривимірна модель, зроблена за стандартами CAD.

CAE системи – клас продуктів для комп'ютерної підтримки розрахунків і інженерного аналізу (computer-aided engineering). Поява можливості створювати твердотільну модель вимагала детального її опису, прогнозування експлуатаційних навантажень, включаючи вплив температури, опору середовища.

Автоматизована система проектування в процесі еволюції розділилася на окремі напрямки, в рамках яких вирішувалися вузькоспеціалізовані завдання. Розширювався і арсенал інструментів для досягнення мети. Можна на кожному етапі виробництва вибрати систему, найбільш підходящу в конкретному випадку. Технологія створення моделі 3d в САПР значно прискорило запуск нових виробів, які проектується з заданими характеристиками. Твердотільний прообраз перевіряється і випробовується з достатньою точністю віртуально, мінімізуючи витрати на реальному тестуванні.

Методи електронного проектування проникають в окремі сфери діяльності, з огляду на характер виробництва. Підкоряючись загальним правилам і нормам створюються нові напрямки розвитку. 

Як правило, більшість програмно-обчислювальних комплексів поєднують в собі рішення завдань CAD/CAM, CAE/САМ, CAD/CAE/CAM.

Універсальної конфігурації графічної робочої станції для оптимальної роботи з CAD/CAM/CAE-додатками не існує. У зв'язку з різною складністю програмних продуктів, яких, до слова, на ринку більш ніж достатньо, конфігурації можуть варіюватися дуже сильно і їх необхідно підбирати суто індивідуально, тобто під завдання. Звичайно ж, все CAD/CAM/CAE-додатки відносяться до ресурсомісткіх, так що обчислювальна потужність в даному випадку точно не завадить. Однак, метою індивідуального підбору конфігурації є саме пошук системи з найкращим співвідношенням «ціна/продуктивність» для вирішення конкретних завдань.

Список використаних джерел:

1. Беднаржевский В. С. Обзор CAD/CAM/CAE-СИСТЕМ в энергомашиностроении [Електронний ресурс] / В. С. Беднаржевский – Режим доступу до ресурсу: http://window.edu.ru/catalog/pdf2txt/160/56160/27123?p_page=2. 

2. САПР. CAD/CAM/CAE [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://2d3d.com.ua/otraslevyie-resheniya/proizvodstvo-dizajn-sapr/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення