СИСТЕМНИЙ МОНІТОР: ПОНЯТТЯ ТА ЙОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

СИСТЕМНИЙ МОНІТОР: ПОНЯТТЯ ТА ЙОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

11.12.2021 00:05

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Дяків Р.І., магістрант, Західноукраїнський національний університет


Системний Монітор - це апаратний або програмний компонент, який використовується для контролю системних ресурсів та продуктивності в комп'ютерній системі. Серед проблем управління щодо використання засобів моніторингу системи виділяються дві основні: використання ресурсів та конфіденційність. Засоби моніторингу програмного забезпечення функціонують всередині пристрою, який вони моніторять.

Копія екрану компонента Системного Монітору (System Monitor), що показує використання ресурсів системи та їх стан представлена на рисунку 1.




Рисунок 1 – Системний монітор

Монітори програмного забезпечення зустрічаються частіше, ніж апаратні та іноді як частина движка віджетів. Вони часто використовуються для відстеження системних ресурсів, таких як використання та частота процесора або кількість вільної оперативної пам’яті. Ці системи моніторингу також використовуються для відображення таких елементів як вільний простір на одному або декількох жорстких дисках, температура процесора та інших важливих компонентів. Крім цього збирається мережева інформація, включаючи IP-адресу системи та поточну швидкість завантаження та надсилання. Інші дисплеї системного монітору можуть включати дату та час, системний час, ім'я комп'ютера, ім'я користувача, S.M.A.R.T. дані жорсткого диску, швидкість обертання охолоджуючого вентилятора та значення напруги, яка забезпечується джерелом живлення.

Рідше зустрічаються апаратні системи, що контролюють інформацію подібну до тої, що зчитують програмні монітори. Зазвичай вони займають один або декілька відсіків накопичувача на передній панелі корпусу комп'ютера та з'єднуються безпосередньо із системним обладнанням або підключаються до програмної системи збору даних через USB. В обох підходах до збору даних, система моніторингу відображає інформацію на одному або кількох аналогових чи світлодіодних цифрових дисплеях. Апаратні монітори також дозволяють безпосередньо керувати швидкістю вентиляторів, дозволяючи користувачу швидко налаштувати охолодження в системі.

Існують кілька спеціальних високоточних апаратних моделей моніторингу системи, що розроблені конкретно для взаємодії лише з певною моделлю материнської плати. Ці моделі безпосередньо використовують датчики, вбудовані в комп’ютер, надаючи більш детальну та точну інформацію, ніж їх менш точні дешевші аналоги.

Коли окремий користувач вимірює продуктивність системи, якою користується лише одна людина, тобто окремий комп’ютер чи віртуальна машина в багатокористувацькій системі, доступ не порушує конфіденційності інших користувачів. Конфіденційність стає проблемою, коли хтось, крім кінцевого користувача, наприклад системний адміністратор, має легітимну потребу отримати доступ до даних про інших користувачів.

Коли події відбуваються швидше, ніж монітор може записати їх, вирішенням є заміна запису подій простим підрахунком. При цьому потрібно зважати на те, щоб підрахунок не мав значного впливу на процесор, сховище даних та споживання оперативної пам'яті і не перешкоджав продуктивній роботі системи.

За допомогою компоненту Ресурсний монітор (Resource Monitor) можна вимірювати продуктивність одного комп'ютера або декількох комп'ютерів у мережі [1].

Копія екрану компонента Ресурсного монітору (Resource Monitor) в операційній системі Windows 10 представлена на рисунку 2.




Рисунок 2 – Копія екрану компонента Системного монітору

Хоча апаратний монітор, як правило, матиме менший вплив на продуктивність системи, ніж програмний монітор, є такі елементи даних, як деяка описова інформація, наприклад, назва програм, що повинна включати програмне забезпечення. Тут також є ризик того, що помилка в цій предметній області може мати серйозний вплив. У найгіршому випадку це може спричинити збій операційної системи на пристрої, який знаходиться під моніторингом.

Література:

1. Інформатика в прикладах: Моніторинг продуктивності комп'ютера. [Електронний ресурс].- Режим доступу: http://nikolay.in.ua/navchaemos/windows-xp/dispecher-zadach/30-monitoring-produktivnosti-komp-yutera.

________________ 

Науковий керівник: Турченко І.В., к.т.н., доцент, Західноукраїнський національний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення