ОСНОВНІ КОМАНДИ ДЛЯ АНАЛІЗУ МЕРЕЖІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ОСНОВНІ КОМАНДИ ДЛЯ АНАЛІЗУ МЕРЕЖІ

07.12.2021 20:55

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Лисенко Б.С., студент, кафедра автоматизації проектування обчислювальної техніки, Харківський національний університет радіоелектроніки


В активний час розвинення мереж дуже важливо знати та розуміти не тільки як мережа побудована та як взаємодіють її компоненти, але й вмісти «протестувати» мережу за допомогою вбудованих в операційну систему інструментів.

Команда Ping

Ping - утиліта для перевірки цілісності та якості з'єднань у мережах на основі TCP/IP, а також звичайне найменування самого запиту. Щоб зрозуміти активну ip-адресу або сам пристрій, можна його "пропінгувати". Для цього в командному рядку пишемо команду ping “ip-адресу”. Але Ping набагато корисніше використовувати з ключами:

-t -"пінгувати" безперервно (для зупинки натискаємо комбінацію Ctrl+С)

-а -відображати ім'я “пінгованого” вузла (сайту/пристрою/сервера)

Ще одна можливість "пінгу" це дізнатися яка IP-адреса ховається за доменом сайту. А саме на якому сервері встановлено хост сайту.

Трасировка

Іноді дуже важливо побачити яким шляхом іде пакет до певного пристрою.

Можливо, десь є пробоїна і пакет не доходить до адресата. Так ось утиліта трасування допомагає визначити, на якому етапі цей пакет застряє. Ця утиліта викликається командою "tracert" або «traceroute» ip-адресу або домен.

Утиліта whois

Мережевий протокол прикладного рівня, що базується на протоколі TCP (порт 43). Основне застосування - отримання реєстраційних даних про власників доменних імен, IP-адрес та автономних систем.

Статистика мережевих підключень (netstat)

Команда netstat відображає інформацію про активні інтернет підключення та відкриті порти на комп'ютері. Після виконання команди у командному рядку з'явиться інформація про активні підключення у вигляді використовуваного протоколу, локальної ip-адреси та порту, віддаленої ip-адреси та порту, а також стан підключення. Якщо на комп'ютері є відкриті порти, команда виведе інформацію і по них.

Інструмент налаштування інтернет протоколу (ipconfig)

Для перегляду підключення до мережі можна скористатися командою ipconfig. Для цього в командному рядку введіть ipconfig та натисніть клавішу Enter. Робота утиліти виведе у вікно інформацію про всі мережеві підключення, в яких містяться ip-адреса, маска підмережі та ip-адреса шлюзу. У підключень по локальній мережі, які не використовуються для виходу в інтернет, адреса шлюзу може бути відсутнім. Якщо комп'ютер має пряме підключення до Інтернету, то адреса, що відображається, відповідає адресі комп'ютера в інтернеті. 

Література:

1. Hunko M. A. The software tool for identifying the cellular network status of a mobile device under the Android operating system / M. A. Hunko, K. A. Voropaeva // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 102-103.

2. Гунько М. А. Розробка моделі інтелектуальної мобільної системи для своєчасного запобігання механічних перешкод / М. А. Гунько // "Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (випуск 49)" : матеріали Міжнар. наук. Інтернет-конф., 10 червня 2020 р. – Тернопіль, 2020. – С. 7–8.

3. Hunko M. A. Method for determining the mobile network line occupancy of Android device / M. A. Hunko, D. V. Hrecmak // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 104-105.

4. Ruban I. Securing the Internet of Things via VPN technology [Електронний ресурс] / I. Ruban, M. Hunko, K. Hvozdetska // 2021: Fifth International Scientific and Technical Conference "COMPUTER AND INFORMATION SYSTEMS AND TECHNOLOGIES" INFOCOMMUNICATION NETWORKS AND TECHNOLOGIES. – 2021

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення