ОГЛЯД ВІДМІНОСТЕЙ ЛОКАЛЬНИХ ТА ГЛОБАЛЬНИХ МЕРЕЖ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ОГЛЯД ВІДМІНОСТЕЙ ЛОКАЛЬНИХ ТА ГЛОБАЛЬНИХ МЕРЕЖ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ

07.12.2021 20:49

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Лисенко Б.С., студент, кафедра автоматизації проектування обчислювальної техніки, Харківський національний університет радіоелектроніки


Вся мережа мережі поділяється на глобальну (WAN) і локальну (LAN). Всі пристрої в рамках однієї квартири або офісу або навіть будівлі (комп'ютери, смартфони, принтери/МФУ, телевізори і т.д.) підключаються до роутера, який об'єднує їх в локальну мережу.

Учасники однієї локальної мережі можуть обмінюватися даними між своїми пристроями без підключення до Інтернет-провайдера. А ось щоб вийти в мережу (наприклад, вийти в пошукову систему Google, зайти до Telegram, Facebook, Instagram, YouTube або AmoCRM) необхідний доступ до глобальної мережі.

Вихід у глобальну мережу забезпечує інтернет провайдер. Провайдер встановлює на своїх роутерах рівень швидкості для кожного підключення відповідно до тарифу. Провайдер прокидає нам виту пару або оптику до нашого роутера (нашої локальної мережі) і після цього будь-який пристрій нашої локальної мережі може виходити в глобальну мережу.

Для аналогії, мережі можна порівняти з дорогами. Наприклад, дороги міста N це локальна мережа. Ці дороги з'єднують вас із магазинами, установами, парками та іншими місцями вашого міста.

Щоб потрапити в інше місто N необхідно виїхати на федеральну трасу та проїхати кілька кілометрів. Тобто вийти у глобальну мережу.

Кожен пристрій у мережі має свою унікальну IP-адресу. Він потрібний для того, щоб пристрої мережі розуміли, куди необхідно направити запит і відповідь. Це також як і наші будинки та квартири мають свою точну адресу (індекс, місто, вулиця, № будинку, № квартири).

У межах вашої локальної мережі (квартири, офісу чи будівлі) є свій діапазон унікальних адрес. Я думаю багато хто помічав, що ip-адреса комп'ютера, наприклад, починається з цифр 192.168.X.X.

Для виходу в глобальні мережі, ваша локальна IP-адреса підміняється роутером на глобальний, який вам видав провайдер. Глобальні ip-адреси не підпадають під діапазони з таблички вище.

Так ось локальні IP-адреси - це “сірі” IP-адреси, а глобальні - це “білі”. В даний час загострилася проблема нестачі білих ip-адрес, оскільки кількість мережевих пристроїв давно перевищила кількість доступних ip. І з цієї причини інтернет провайдери видають користувачам “сірі” IP-адреси (в рамках локальної мережі провайдера, наприклад в межах декількох багатоквартирних будинків) і випускають у глобальну мережу під однією загальною “білою” IP-адресою.

Література:

1. Hunko M. A. The software tool for identifying the cellular network status of a mobile device under the Android operating system / M. A. Hunko, K. A. Voropaeva // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 102-103.

2. Гунько М. А. Розробка моделі інтелектуальної мобільної системи для своєчасного запобігання механічних перешкод / М. А. Гунько // "Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (випуск 49)" : матеріали Міжнар. наук. Інтернет-конф., 10 червня 2020 р. – Тернопіль, 2020. – С. 7–8.

3. Hunko M. A. Method for determining the mobile network line occupancy of Android device / M. A. Hunko, D. V. Hrecmak // Радіоелектроніка та молодь у ХХІ столітті : матеріали 25-го Міжнародн. молодіжн. форуму, 20-22 квітня 2021 р. – Харків : ХНУРЕ, 2021. – Т. 5, секція 4. – С. 104-105.

4. Ruban I. Securing the Internet of Things via VPN technology [Електронний ресурс] / I. Ruban, M. Hunko, K. Hvozdetska // 2021: Fifth International Scientific and Technical Conference "COMPUTER AND INFORMATION SYSTEMS AND TECHNOLOGIES" INFOCOMMUNICATION NETWORKS AND TECHNOLOGIES. – 2021



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення