ПОЛІТИКА ПІДВИЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕГІОНІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ПОЛІТИКА ПІДВИЩЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕГІОНІВ

28.09.2021 22:26

[2. Экономические науки]

Автор: Романко О.П., д.е.н., доцент, кафедра ТЕУ, ІФНТУНГ, м. Івано-Франківськ


Трансформації сутності екологічної конкурентоспроможності, як системного поняття, відбуваються в наслідок зміни як зовнішніх факторів (таких як побудова державного управління екологією, форми екологічної системи), так і внутрішніх, тобто вичерпання приросту складових елементів конкурентної боротьби і в тому числі в екологічній сфері. Сьогодні відбувається ще одна кардинальна зміна в національній екологічній економіці, як системи зі своєю формою та змістовним наповненням функціональними зв’язками, в результаті запровадження в країні політики децентралізації. Відбувається наступний виток характерних структурних змін, які забезпечуються використанням комплексних заходів спрямованих на набуття, освоєння, підтримку та подальший розвиток тих елементів національної екологічної конкурентоспроможності, які забезпечують зростання та розв’язання актуальних проблем функціонування регіональної (територіальної) екологічної економіки, а, відповідно, і національнодержавної.

З економічної точки зору передумовою стала гостра потреба в швидкому переході від відсталості виробництва щодо еко-стандартів та до економічного зростання що не применшує екологічний добробут суспільства й національну екологічну безпеку. З точки зору менеджменту країни першопричиною можна виокремити вимоги світової спільноти щодо змін в управлінні екологічної сфери, подолання узурпування центрального апарату функцій управління державними ресурсами та боротьби з корупцією. Враховуючи вичерпність потенціалу зростання національної економіки на ресурсній основі та потребу в закріпленні сучасних пріоритетах національного екологічного розвитку в межах підвищення її конкурентоспроможності, ця реформа стала необхідністю для України. 

Основні підстави для розгляду розвитку національної екологічної економіки, в тому числі, як сукупність екологічної конкурентоспроможності регіонів:

1. Реформа децентралізації влади вивела вагу двох суб’єктів - учасників управління національною екологічною економікою: Уряд України та суб’єкти територіального управління. 

2. Збільшення уваги країн - світових економічних лідерів до значення територіального розвитку. Передові країни Європи за останні десять років освоїли позитивні сторони регіонального управління для підвищення екологічної конкурентоспроможності та перебувають в періоді вдосконалення системи територіального еко-менеджменту.

3. Вичерпання централізованої влади та зменшення екологічних напрямів розвитку. Закони екологічної економіки функціонують на рівні держави, так і регіону, однак мобільність і самостійність задіяних суб’єктів безпосередньо впливають на їх здатність до підвищення еколоігчної конкурентоспроможності.

4. Підвищення самосвідомості населення країни. Неекономічний фактор сьогодення, що проявляється в суспільстві під час тривалих не стабільностей і має ключове значення для еволюційного кроку щодо підвищення екологічної конкурентоспроможності, починаючи від індивідуально-особистої до локально-державної еко-свідомості. 

5. Збільшення швидкості вирішення територіальних еколого-економічних проблем на місцевому рівні. Для еколого-економічного середовища фактор часу є важливим в контексті його зменшення, наприклад, від моменту формування заходів до їх реалізації. Територіальний рівень дає можливість впливати на швидкість прийняття економічних рішень екологічного напрямку які є необхідних саме для цієї території, в необхідній мірі.

Зосередивши увагу на регіональному рівні управління екологічній конкурентоспроможністю, можна виокремити ключові методи її підвищення та інструменти їх забезпечення. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення