ЯК ПАНДЕМІЯ COVID-19 ВПЛИНУЛА НА КУРС АКЦІЙ ТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПАНІЙ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ЯК ПАНДЕМІЯ COVID-19 ВПЛИНУЛА НА КУРС АКЦІЙ ТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПАНІЙ

28.09.2021 22:20

[2. Экономические науки]

Автор: Пилипенко В.В., к.е.н., доцент кафедри економіки та підприємництва, Сумський національний аграрний університет


Не так давно НБУ надав можливість пересічним українцям купляти акції зарубіжних компаній. По часу це практично співпало з уходом значної частини світової економіки на карантин через пандемію COVID-19.  

Перед тим, як інвестувати гроші, потрібно перш за все визначитися з напрямами вкладень. Є принципово два різні підходи в залежності від характеру людини та її готовності ризикувати.

Перший базується на уникненні надмірного ризику (для тих, хто любить ризикувати і не готовий втрачати кошти). В цьому випадку, гроші вкладаються в декілька видів активів, які мають хорошу репутацію і характеризуються стабільністю фінансових результатів. При цьому шанси заробити дуже багато, як правило мінімальні, як до речі, і шанси втратити інвестовані кошти. Другий характерний для любителів ризику, які можуть як повністю втратити, так і значно виграти. 

Чим стабільніша компанія, тим менший рівень виплат на вкладений капітал. Проте, навіть рівень 1,5% є не досить великим [1]. Для тих, не любить ризики, значно вигіднішими (якщо не брати до уваги рост ціни акцій) будуть покупки єврооблігацій (українські євробонди мають доходність 4-5%). Але, якщо врахувати тенденцію до зростання ціни акцій, то інвестування в цінні папери уряду, особливо довгострокові, є менш вигідним.

Таким чином, немає надії на дивідендний дохід. Залишається лише сподіватися на зростання ціни на акції.

Ми проаналізували, як змінювалися за останні роки ціни на акції деяких великих технологічних корпорацій, а також (для порівняння) ціна біткоїну (найбільш популярної кріптовалюти) (табл.1).

Таблиця 1 – Порівняльний аналіз зміни курсу акцій деяких технологічних компаній




* розраховано автором за даними [1]

Аналіз показав, що такі компанії, як Альфабет (Гугл), Амазон та Фейсбук демонструють стабільні темпи зростання, а Тесла, зробила стрімкий стрибок буквально за останній рік. 

Співставлення даних показує, що найбільший сплеск ціни на активи найбільш технологічних компаній припав на час пандемії, коли майже всі сторони суспільного життя почали «оцифровуватися» – робота, освіта, торгівля, конференції, форуми і т. ін. Саме в останні роки відбуваються радикальні технологічні зміни в багатьох галузях економіки. Тож не дивно, що саме в цей період TSLA (яка є лідером по техноноваціям) демонструє найбільший рост. Такий самий стрімкий ріст за останні місяці до речі продемонстрував і біткоїн, який є найбільш волатильним є видом активу.

Тож, для прихильників помірного ризику можно порекомендувати покупку акцій декількох стабільних гігантів (AAPL, MSFT чи FB-RM), а тим, хто готовий ризикнути, вкладати гроші в перспективні стартапи, TSLA чи кріптовалюту, не забуваючи при цьому, що на відміну від реальних активів, кріптовалюта є по суті «фантиком» з дитинства, який ми вирішили вважати грошима.

Література:

1. https://ru.investing.com/equities/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення